Sporten voor ouderen: dit is wat CrossFit te bieden heeft

Sporten voor ouderen

Sporten voor ouderen. De meeste ‘ouderen’ hebben er een hekel aan om zo genoemd te worden. En dat begrijpen we heel goed. Je bent immers zo oud als je je voelt. Maar ongeacht hoe oud je precies bent: sporten voor ouderen is enorm belangrijk. Juist op latere leeftijd zijn de positieve effecten van voldoende beweging enorm. Dat is waarom CrossFit Meppel vanaf nu CrossFit aanbiedt speciaal voor mensen die al wat langer meelopen: 55+ Fit.

Laat je inspireren door Joke Dikhoff

We kunnen er een uitgebreide blog van maken met allerlei wetenschappelijk onderbouwde argumenten over waarom CrossFit sporten voor ouderen toegankelijk, leuk en effectief maakt. Maar in plaats daarvan laten we liever iemand aan het woord die het zelf ervaren heeft. Hieronder lees je hoe Joke Dikhoff op latere leeftijd verslingerd raakte aan CrossFit en wat het haar uiteindelijk bracht.

Dol op CrossFit

Joke: “Op mijn 63e  ben ik gestart met CrossFit op advies van mijn zoon Marc en zijn CrossFit-maatje Carla Costa. In het begin ging ik 3 maal per week de lessen volgen bij CrossFit NewStyle in Maarssen.”

Een jaar later, in 2014, en het jaar daarop, in 2015, deed Joke mee aan de CrossFit Open. Via de Qualifier plaatste zij zich beide jaren voor de CrossFit Games in Los Angeles in Amerika, waar zij respectievelijk 8e en 13e werd.

Op dit moment is Joke 68 jaar en nog steeds dol op CrossFit. Waarom?

“Never a dull moment”

“De variatie van trainen en het trainen met anderen – jong en oud, man en vrouw – is het concept wat mij aanspreekt”, vertelt Joke. “Daarnaast maak je deel uit van een groep mensen die allemaal dezelfde passie delen. Je bepaalt zelf hoe vaak je wilt trainen en al gauw merk je dat je ondanks je leeftijd vorderingen maakt, soms met kleine stappen en soms iets sneller.”

Sporten voor ouderen

Wat het Joke opleverde

“Vooral een verbetering van mijn conditie en een enorme groei in mijn mobiliteit. En dat is heel belangrijk voor alles wat je doet in het dagelijks leven. Verder verleg je steeds je grenzen, je wilt steeds meer leren. Door het werken met gewichten zijn mijn botten sterker geworden. Bovendien gaf mijn chirurg aan dat ik bijzonder snel herstelde van mijn operatie en bijbehorende bestralingen van afgelopen jaar.”

Waar Joke tegenaan liep

“Meteen de goede technieken aanleren is vaak beter dan de slechte later afleren heb ik gemerkt”, aldus Joke met een knipoog.

Leuke neveneffecten die Joke ervaart

“We hebben een groep van 60 plussers verspreid over Nederland die elkaar 1 of 2 keer per jaar ontmoet. Eén organiseert die dag een workout ‘for fun’ op zijn of haar sportschool en daarna gaan we met elkaar uit eten en kletsen heel wat af over …..CrossFit!. Verder is er bij CrossFit sprake van een hechte community. Jaarlijks doen we met de leden van de box een leuk uitje zoals bowlen en eten.”

Is CrossFit niet te zwaar op latere leeftijd?

“Welnee, je traint op eigen niveau, alles kan geschaald worden of aangepast in verband met eventuele lichamelijke ongemakken. Niks moet, behalve de adviezen aannemen die de deskundigen op dat gebied je geven.”

“De laatste jaren train ik 5 en soms 6 dagen per week en krijg ik Personal Training lessen van mijn zoon Marc Dikhoff. Hij schrijft mijn schema’s uit, geeft mij voedingsadviezen en zo nodig behandelt hij mij. Begin dit jaar ben ik 1e geworden met de Master Throwdown, heb ik meegedaan aan de Qualifier voor de Open 2018 waar ik uiteindelijk 31e  ben geworden. Daarna heb ik een uitstapje gemaakt naar het Olympisch gewichtheffen en met succes: Ik ben Nederlands en Europees kampioen geworden bij de EK gewichtheffen In Boedapest met 3 wereldrecords.”

CrossFit voor ouderen bij CrossFit Meppel

Wil je net als Joke ervaren hoe CrossFit een positief effect kan hebben op jouw dagelijkse leven? Of wil je graag meer informatie? Vul dan dit formulier in!
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *