Beginnen met CrossFit: 10 dingen die zeker weten zullen gebeuren

Beginnen met CrossFit

Jaarlijks beginnen er heel wat mensen met CrossFit. En dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. We geloven oprecht dat het voor veel mensen een levensveranderende gebeurtenis kan zijn. Op welk punt in je leven je ook begint, er zijn voor iedereen bepaalde dingen aan te wijzen die je zal gaan ervaren. Denk je er over om te gaan beginnen met CrossFit? Misschien trekt onderstaand lijstje je over de streep! Doe je al aan CrossFit? Dan zal onderstaand lijstje vooral erg herkenbaar zijn.

1. Beginnen met CrossFit zal je doen inzien hoe fit je écht bent

We hebben het zelf ook ervaren tijdens onze eerste paar weken CrossFit; je doet al aan sport en vindt jezelf toch behoorlijk fit. Tot je de eerste workout hebt gehad en je in de foetus-houding naar lucht ligt te happen. Wat ís dit?! Laat je hierdoor zeker niet afschrikken als je wilt beginnen met CrossFit. Want voor je het weet kom je terug voor meer van hetzelfde!

2. Je zal leren je ego achter te laten bij de deur

In het begin zal je versteld staan van de kracht van alle mensen die al langer aan CrossFit doen. Waarom is die kleine gast zo verdomd sterk? Waarom lift die dame dubbel zo veel als ik? Het enige wat je hoeft te doen is elke les zoveel mogelijk geven en altijd je best doen. Je ego kan je hier buiten laten en dat zal je vanzelf ook doen.

3. Je zal het CrossFit taaltje al snel onder de knie krijgen

Parlez-vous een beetje CrossFit? In het begin heb je geen flauw idee waar iedereen het over heeft. Niet zo verwonderlijk, want het is echt een taaltje op zich. Maar na een maandje spreek je het vloeiend. Echt waar.

4. Vrienden en familie gaan Googelen en waarschuwen je voor CrossFit

Voor je het weet heeft je omgeving zich ‘verdiept’ in CrossFit via het almachtige internet en waarschuwen ze je voor rhabdomyolyse (zoek maar op ;-)) en andere ellende. En ja, er is vast wel eens een gek geweest die zó diep ging dat het niet meer gezond was. Sterker nog, die kunnen we je zo aanwijzen. Maar zolang je luistert naar je lichaam en je trainers zal het je lichaam echt alleen maar goed doen.

5. Je wordt een echte tel-baas

Voor je het weet ben je een plan aan het maken om het aantal herhalingen van de oefeningen binnen een workout zo efficiënt mogelijk in te delen. Als ik nu 5 seconden rust neem na elke 10 clean & jerks en alle wallballs unbroken doe… En hoeveel minuten duurt deze workout eigenlijk nog?!

6. Jouw beeld van kracht zal veranderen

Waarschijnlijk dacht je vroeger -net als iedereen- dat je echt sterk bent als je heel veel gewicht kunt tillen. Of wanneer je hele grote armen en biceps hebt. CrossFit zal dit beeld veranderen. Je zal uithoudingsvermogen en mobiliteit meer gaan respecteren, net als mensen die honderden airsquats kunnen maken zonder hun houding te verwaarlozen en mensen die op een normale manier een overhead squat kunnen maken.

7. Je komt aan

Ehhm, maar ik wil afvallen? Zeker wanneer je gaat beginnen met CrossFit en nog nooit aan krachttraining hebt gedaan zal je eerder in gewicht aankomen. Simpelweg omdat spiermassa nu eenmaal meer weegt dan vet. Zeker in het begin kan het dus goed zijn dat je zwaarder wordt. Maar dan komt het punt waarop de spiermassa die je bent aangekomen je helpt om elke workout genoeg calorieën te verbranden.

8. Je krijgt meer energie

Ondanks de spierpijn die je regelmatig zal ervaren heb je meer energie dan ooit. Je bent minder snel buiten adem, sleept minder vet mee en je cardiovasculaire systeem draait beter dan ooit.

9. Je leert je mentale zwakte kennen

Je gaat moeilijke momenten meemaken. Tijdens de workouts, waarin je liever stopt en de workout niet afmaakt, of tijdens het aan- en afmelden. “Ik wilde vandaag eigenlijk sporten, maar we gaan weer burpees doen. Die heb ik maandag ook al gedaan.” Erg verleidelijk. Maar ga gewoon. Denk niet teveel na en dóe eens gewoon iets. Ga het niet overdenken. Begin gewoon. Je zal merken dat het achteraf meeviel en vooral heerlijk was.

10. Je leert je mentale kracht kennen

Juist omdat je jouw mentale zwakte zal leren kennen, leer je ook jouw mentale kracht kennen. Je zal ervaren dat je jezelf en je lichaam nauwelijks kende voor je begon met CrossFit. Wanneer je op 80% van de workout bent en je het gevoel hebt dat je niet meer kan, zal je toch de kracht vinden om die laatste 20% te volbrengen. Je zal doen wat nodig is. Deze mentale kracht die je altijd al had zal je steeds makkelijker kunnen aanspreken. Tijdens het sporten en in het dagelijks leven.

Wil je dit zelf ervaren? Plan eens een gratis proefles in! Je bent van harte welkom bij de fitste familie van Meppel en omstreken!
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *